Maailma kylässä

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on kaikille avoin kylä ja kohtaamispaikka, jossa järjestöväki, oppilaitokset, museot, viranomaiset ja yritykset tuovat esille omaa toimintaansa Suomessa ja kehittyvissä maissa. Festivaalin pääjärjestäjä on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa.  

Vuonna 2011 Vammaiskumppanuusohjelma osallistui suurella panostuksella Maailma Kylässä -festivaalille. Vuonna 2011 Maailma kylässä -festivaali vietti vapaaehtoistoiminnan teemavuotta. Lisäksi panostettiin festivaalien esteettömyyteen. Vammaiskumppanuus oli näkyvästi esillä festareilla paitsi tuottamansa ohjelman myös festarialueen esteettömyyden puolestapuhujana. Vammaiskumppanuudella oli oma osasto ja se tuotti laajasti asia- ja kulttuuriohjelmaa. Vammaiskumppanuuden tuottamana festivaaleilla esiintyi mm. Signmark ja Pertti Kurikan Nimipäivät (ks. kuvat alla, niin pääset mukaan tunnelmaan). 

Vuonna 2012 vammaisten äänioikeuden toteutuminen oli Vammaiskumppanuuden yhteinen festivaaliteema. FIDIDAssa toteutettiin keväällä 2012 selvitys vammaisten ihmisten äänioikeuden toteutumisen haasteista. Selvityksen toteutti harjoittelija Teemu Ruohonen HUMAKista. Voit tutustua selvitykseen tämän tiivistelmän kautta. Näkövammaisten Keskusliitto/Vammaiskumppanuus kutsui festivaalivieraakseen namibilaisen näkövammaisten liiton edustajat Josephine Lazaruksen ja Daniel Trumian. Kynnyksen Tuomas Tuure haastatteli heitä Taiga-lavalla sunnuntaina aiheesta ”Accessing to ballot box – possibility to vote for everyone”. 

Vuoden 2013 Maailma Kylässä -suunnittelu on jo käynnissä. Lisäämme tietoja vuoden 2013 osallistumisestamme suunnittelujen edetessä. Vuonna 2013 Maailma Kylässä -festivaalin teeman on ihmisoikeudet. Vammaiskumppanuus pyrkii tuomaan vammaisten ihmisoikeuksia esille festivaaleilla yhdessä ja erikseen muiden toimijoiden kanssa. Näkemisiin Kaisaniemessä ja Rautatientorilla toukokuussa 2013! 

 

Signmark ja Jani Toivola

Signmark esiintyi vuonna 2011 festivaaleilla Vammaiskumppanuuden tuottamana tuoreen kansanedustajan Jani Toivolan kanssa. Kuva/Leila Oksa.

Vuonna 2011 festivaalialueelle oli rakennettu pyörätuolin mentäviä teitä, esiintymislavoille oli rakennettu ramppeja ja katsomoihin pyörätuolikorokkeita. Rautatietorilla oli pyörätuolirata, missä sai kokeilla pyörätuolilla rullaamista omin käsin.

VAmmaiskumppanuus voitti Kepan pyörätuolikisassa

Vammaiskumppanuus voitti Kepan Invalidiliiton pyörätuolihaastekisassa. Kuva/Leila Oksa.

Vammaiskumppanuudella oli oma osasto järjestöteltassa, jossa FIDIDA/Vammaiskumppanuuden jäsenjärjestöt esittelevät yhdessä toimintaansa ja vammaiskumppanuusohjelmaa. Osaston tarkoitus oli tuoda näkyvyyttä juuri luotsatulle vammaiskumppanuusohjelmalle. 

Vammaiskumppaanudella oli oma osasto Maailma Kylässä-festivaaleilla 2011

Abiliksen Marjo Heinonen ja FIDIDAn Anita Lintula kertomassa työstään Vammaiskumppanuuden osastolla Maailma Kylässä -festivaaleilla 2011. Kuva/Leila Oksa.

 

Kynnys Vammaiskumppanuuden osastolla

Kalle Könkkölä, Marianne Leimio ja Tuomas Tuure Kynnyksen pöydän äärellä Vammaiskumppanuuden osastolla. Kuva/Leila Oksa.

Vammaiskumppanuus tuotti laajasti kulttuuri- ja asiaohjelmaa festivaaleille.  Vammaiskumppanuuden järjestämän paneelin aihe oli vammaisuus ja äärimmäinen köyhyys. Jäsenjärjestöjemme edustajia osallistui myös HSL:n järjestämään paneeliin esteettömästä joukkoliikenteestä. 

Vammaiset ja äärimmäinen köyhyys paneeli käynnissä.

Vammaiset ja äärimmäinen köyhyys -paneeli. Kuva/Leila Oksa.

Viittomakieli oli festivaaleilla esillä monella tavoin – alueella oli mm. viittomakielinen Reilun kaupan kahvila.  Artisteista Signmark sekä Pertti Kurikan Nimipäivät featuring Pelle Miljoona olivat Vammaiskumppanuuden tapahtumaan tuottamia. Esitykset keräsivät valtavan yleisön, joka mylvi tyytyväisenä, kun artistit rokkasivat lavalla. 

Pertti Kurikan Nimipäivät lavalla

Pertti Kurikan Nimipäivät on the stage. Kuva/Leila Oksa