Abilis-säätiö

Abilis logoABILIS-säätiö rahoittaa pienimuotoisia vammaisjärjestöjen ja oma-apuryhmien suunnittelemia ja toteuttamia hankkeita Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Euroopassa. ABILIS-säätiön perusti joukko suomalaisia vammaisvaikuttajia vuonna 1998. Säätiön toimintaa rahoittaa pääasiassa Suomen ulkoasiainministeriö.

Vammaiskumppanuudessa Abilis toimii eri maiden vammaisasioiden tietopankkina, verkostoitumisen tukijana ja osallistuu Vammaiskumppanuuden toteuttamaan kehitysviestintään ja globaalikasvatukseen. Abiliksen Etelän hanketyötä ei rahoiteta vammaiskumppanuusohjelman kautta.

Abiliksen Etelän hankkeiden toteuttajina on eri vammaisryhmiä, aisti- ja liikuntavammaisista mielenterveyskuntoutujiin sekä vammaisten lasten vanhempien järjestöjä. Keskimääräinen avustuksen koko on 9 000 euroa.  Abilis maksaa tuen suoraan vammaisten omille järjestöille tai oma-apuryhmille. Abiliksen rahoittamia projekteja on meneillään keskimäärin 250 noin 40 maassa. Vuosittain käynnistyy noin 100 uutta Abiliksen tukemaa hanketta.

Hankkeilla edistetään vammaisten ihmisten yhtäläisten mahdollisuuksien toteutumista, itsenäistä elämää, ihmisoikeuksia, taloudellista toimeentuloa ja vammaisten naisten asemaa.

Yksi tärkeä keino parantaa vammaisten asemaa omissa yhteisöissään on tukea vammaisten itsensä pyörittämiä pienyrityksiä. Esimerkiksi puutyöpajat, ompelimot ja internet-kahvilat antavat toimeentulon, kun sosiaaliturvaa ei ole. Toisaalta niiden avulla voidaan muuttaa asenteita, kun ympäröivä yhteisö näkee, että myös vammaiset ihmiset pystyvät tuottavaan työhön.

Lisätietoja:

Abiliksen esittelyvideo